අතීතයේ සිටි සිංහලයෝ අප අවට පිහිටි විවිධ ගස්වැල් හා පැළෑටි පිළිබඳ තොරතුරු හොඳින් දැන සිටියහ. නමුත් වර්තමානය වනවිට එවැනි දැනුමැත්තන් කෙමෙන් අඩුවී යන බැව් පෙනෙන්නට තිබේ. බොහෝ ගස්වැල් හා පැළෑටි දුටුවිට එය කුමක්දැයි නම්කරන්නට දැනුමක් ඇති පුද්ගලයන් දුලභය. එයින් සිදුවන්නේ අප අවට ඇති වටිනා ගහකොළ පිළිබඳ ඇති වටිනාකම් කෙමෙන් අඩුවී යාමය. අප හා පරිසරය අතර ඇති සබැඳියාව මේ නිසා තුරන්ව යා හැකිය. මේ බ්ලොග් අඩවියේ අරමුණ වන්නේ විවිධ ස්ථානයන්හිදී හමුවන අප දන්නා හා නොදන්නා ගස්වැල් හා පැළෑටි පිළිබඳ කෙටි තොරතුරු, ඡායාරූප හා හැකි අවස්ථාවලදී වීඩියෝ දර්ශන ඉදිරිපත්කිරීමය. ඔබ දන්නා තොරතුරු හා ඡායාරූප ඇත්නම් අපවෙත දන්වන්න. එය බොහෝ දෙනාගේ හිතසුව පිණිසම වනු ඇත.

Saturday, October 26, 2013

වාතභංග ශාකය - VathaBhanga - Pisionia grandis - Ceodes umbraculifera



Leaves are eaten as a cooked salad (maellung), often mixed with pani-thora leaves, mukunuvaenna leaves etc. It is claimed to reduce arthritis, constipation, kidney function etc.
Pisionia grandis, Ceodes umbraculifera [sensu GW], (grand devil's-claws)

Bougainvillea family
Tree with pale bark to 20m.
The LEAVES: opposite sometimes alternate, simple, wide-oval, to 30x15cm, topside without hairs; stalk short to 3cm.
FLOWERS: unisexual on same tree or different, in terminal clusters;
MALE tube green, slightly flaring; petals (=lobes) small, spreading, cream; stamens 5-6 slightly protruding;
FEMALE tube green ovoid, 5 rows of black glands; lobes tapering, not spreading; stigma protruding.
FRUIT (=anthocarp) cylindrical, ripening brown with 5 spiny ribs, sticky, to 2cm long. (courtesy: Cook-Island biodiversity site)


Chemical examination of Pisonia grandis (Leehai Kottai, Keerai)afforded actacosanol, B-sitossterol, a-spinosterol, B-sitosterol glucoside, dulcitol and quercetin.


No comments:

Post a Comment